Riskitietoisuus - miten suunnitella paloturvallinen varastokontti turvallisuutta varten?
Yhä useammat yrittäjät tiedostavat jätteiden ja vaarallisten aineiden asianmukaisen varastoinnin merkityksen. Tähän ei kuitenkaan aina liity kattavaa tietämystä siitä, miten kemikaalivarasto suunnitellaan niin, että se on täysin turvallinen ja täyttää kaikki lakisääteiset vaatimukset. Monissa tapauksissa vastuuhenkilöiden huomio keskittyy yksittäisiin seikkoihin, mikä tarkoittaa, että tietyt onnettomuudet ja vaaratilanteet tulevat tietoon tietyssä vaiheessa. Samalla kuitenkin puuttuu kokonaisvaltainen näkemys ja kyky ehkäistä useita riskejä samanaikaisesti. Tavoitteenamme on muuttaa tämä.
Miksi kemikaalien asianmukainen varastointi on niin tärkeää?
Kun on kyse sellaisten aineiden varastoinnista, jotka voivat reagoida kemiallisesti keskenään ja aiheuttaa riskin terveydelle tai hengelle, hankkeen suunnittelua ei pitäisi koskaan määrittää ensisijaisesti taloudellisen analyysin perusteella. Onneksi tämä ajattelutapa on nykyään yhä harvinaisempi. Useimmat yrittäjät ovat tietoisia tarpeesta täyttää tietyt oikeudelliset vaatimukset. Tässä asiassa on kuitenkin edelleen kardinaalivirheitä. Hyvin tyypillisiä tapauksia ovat esimerkiksi pienten materiaalimäärien asianmukaisen varastoinnin aliarvioiminen, vesisumutusjärjestelmän asentaminen varastoon, jossa on aineita, jotka veden kanssa kosketuksiin joutuessaan päästävät haitallisia ja myrkyllisiä kaasuja, tai säiliöiden epäasianmukainen suojaaminen kuljetuksen aikana. Kemikaalivaraston suunnittelu olisi annettava kokeneiden asiantuntijoiden tehtäväksi, jotka ottavat huomioon palokunnan ja lainsäädännön vaatimusten lisäksi myös kaikki tiettyjen aineiden varastointiin liittyvät välittömät ja pitkän aikavälin riskit.
Kemikaalivarastojen suunnittelu - keskeiset oikeudelliset vaatimukset
Kaikkien kemikaalivarastojen varastointia säätelevien säädösten löytäminen voi olla haastavaa, sillä ne ovat hajallaan eri lähteissä. Jos suunnittelemme uutta rakennusta kemiallisten aineiden varastointia varten emmekä vain pienen kontin pystyttämistä varten, lähtökohtana ovat 7. heinäkuuta 1994 annetun rakennuslain säännökset. – Niissä ilmoitetaan rakennuskohteen sijoittajan perusvelvoitteet. Rakennuksen hyödyntäminen on mahdollista vasta, kun ne on täytetty, mikä edellyttää kaikkien lupien täyttämistä.
On aina muistettava, että mitä tahansa rakennusta voidaan käyttää vain sen käyttötarkoitukseen. Tästä syystä on tarpeen tarkistaa sen alueen kaavoitus, johon aiot sijoittaa sen.
Yhtä tärkeää on noudattaa palontorjuntaa ja ympäristönsuojelua koskevia määräyksiä. Monien aineiden varastointia säännellään eri teollisuudenalojen erityissäännöksillä – esimerkiksi lääkkeiden, räjähteiden, polttoaineiden tai kasvinsuojeluaineiden varastoinnin osalta.
Riskitietoisuus - miten kemikaalivarastot suunnitellaan täysin turvallisiksi?
Kemikaalien varastointi on paljon vaikeampaa kuin tavallisen varaston ylläpitäminen, ja se vaatii monimutkaista erityisosaamista. Kemikaalivarastoja suunniteltaessa suunnittelijoiden on ennen kaikkea otettava huomioon rajoitukset, jotka liittyvät tarpeeseen poistaa mahdolliset vaaratekijät. Tämä edellyttää täysin erilaista lähestymistapaa. Jos suunnittelua ei ole täysin harkittu, ongelmaksi muodostuu usein tarkastusviranomaisten puuttuminen asiaan, sillä he saattavat kyseenalaistaa sen. Voi myös käydä ilmi, että varasto ei yksinkertaisesti toimi sen jälkeen, kun se on otettu käyttöön.
Tästä syystä tarjoamme kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka on alusta alkaen suunniteltu kemikaalien varastointia varten ja joissa otetaan huomioon kaikki käyttäjän yksilölliset tarpeet. Ne täyttävät kaikki Puolan ja EU:n oikeudelliset vaatimukset. Käytettyjen materiaalien korkea laatu takaa, että aineet ovat varastoinnin aikana asianmukaisesti suojattuja eikä vuotoja esiinny. Kemikaalivarastojen suunnittelun on suojattava niiden sisältöä sekä sisäisiltä että ulkoisilta tekijöiltä.
Kemikaalivarastot - mitä suunnittelussa on otettava huomioon?
Kuten aina korostamme, kemikaalivarastojen suunnittelussa huomioon otettavat perusnäkökohdat ovat aina turvallisuus ja toiminnallisuus, mutta pyrimme tietenkin myös mukautumaan asiakkaan odotuksiin ja täyttämään hänen vaatimuksensa esimerkiksi esteettisten ominaisuuksien tai lisätilojen asentamisen osalta. Usein suunnittelua tehdessämme käytämme perustana ohjeita, jotka yritys on saanut palolaitokselta tai vakuutusyhtiöltä.
Kaikki käyttöön ottamamme kemikaalivarastot ovat paloturvallisuusvastaavan hyväksymiä – varastoitavien aineiden tyypistä riippuen niiden on oltava paloturvallisia. Sovellamme myös räjähdysriskien arviointia. Suunnittelemme varastoja, joissa säilytetään lämpötilaherkkiä aineita, ja asennamme niihin lämmityksen, ilmastoinnin tai ilmanvaihdon. Annamme myös neuvoja muista turvajärjestelyistä: kaasuanturit, automaattiset valvontajärjestelmät, kamerat, hälytykset, tekstiviesteillä lähetettävät ilmoitukset mahdollisesta vaarasta. Tämän ansiosta yrittäjä voi pitää tilanteen koko ajan hallinnassaan ja olla varma, ettei hän altista työntekijöitään vaaroille.
Kemikaalivarastot aktiivista ja passiivista varastointia varten
Tarjoamme kemikaalivarastoja ja kontteja sekä aktiiviseen että passiiviseen varastointiin. Passiivivarastot ovat varastoja, joissa varastoituja nesteitä ei saa valua yli eikä niissä saa tehdä mitään töitä, kun ne sijaitsevat sisällä. Aktiiviset varastot, joissa päästöjä syntyy säännöllisesti, mahdollistavat joidenkin töiden suorittamisen sisällä, kuten ylivuodon, sekoittamisen tai näytteenoton. Lisätuuletuksen ja ovien lukitusmekanismien ansiosta työntekijä pääsee sisälle turvallisesti.
Vaarallisten aineiden varastointiin soveltuvat kemikaalivarastot
- Maalien, lakkojen ja liuottimien varastot ovat varastoja, joissa varastoidaan palavia nestemäisiä aineita. Ne on suunniteltu EU:n ATEX-direktiivin 2014/34/EU ja talousministerin 21.10.2010 antaman asetuksen mukaisesti. On suositeltavaa valmistaa ne räjähdyssuojattuna EX-mallina. Ne on varustettu automaattisilla lämmitys- tai jäähdytyslaitteilla, jotka toimivat ilman ihmisen toimenpiteitä ja takaavat optimaaliset olosuhteet. Niissä on myös loogiset ilmanvaihdon ohjausjärjestelmät, jotka mahdollistavat päästöjen tehokkaan hajauttamisen.
- Happojen, emästen ja suolojen varastointiin tarkoitetut varastot – tässä tapauksessa suositellaan käytettäväksi pyroteknisten aineiden varastointiin soveltuvia varastoja, joissa on tippalautanen: kemiallisesti kestävä lisäosa. Happojen, suolojen ja emästen varastointia koskevat säännöt on määritelty muun muassa 27.10.2010 annetussa talousministerin asetuksessa. Räjähteiden, aseiden, ampumatarvikkeiden ja sotilas- ja poliisikäyttöön tarkoitettujen tuotteiden varastotiloista ja -tiloista. Niissä on yleensä ilmastointilaite, jossa on lämmitys- ja jäähdytysominaisuudet, lämmitin, tuuletin, jossa on looginen ohjausjärjestelmä ja pimennyshälytin.
- Pyroteknisten aineiden varastot – räjähteiden varastointi voi aiheuttaa erityisen suuria vahinkoja, kuten nähtiin hiljattain Beirutissa, jossa varaston räjähdys aiheutti kymmeniä kuolonuhreja ja tuhosi suuren osan kaupungista. Pyroteknisten aineiden pientenkin määrien virheellinen varastointi voi aiheuttaa vakavan uhan terveydelle tai hengelle. Tästä syystä on erittäin tärkeää suunnitella varasto oikeudellisten normien, erityisesti edellä mainitun 27. lokakuuta 2010 annetun talousministerin asetuksen, mukaisesti. Pyroteknisten aineiden varastossa on oltava riittävä palonkestävyys, se on rakennettava kokonaan palamattomista materiaaleista ja siinä on oltava paloilmoitusjärjestelmä. Sisälämpötila ei saa koskaan ylittää 30 astetta. Tästä syystä tällaisissa varastoissa on ilmastointilaitteet ja EX-tuulettimet. Näin voit olla varma siitä, että tulipalo ei syty, mikä voisi aiheuttaa massiivisen räjähdyksen.
- Virtaushyllyvarastot ovat rakennuksen seinään rakennettuja kontteja, joita käytetään jätteiden väliaikaiseen varastointiin. Niiden rakenne on CLP-asetuksen ja 14.12.1992 annetun jätelain mukainen (vuoden 2018 säädöskokoelman kohta 992, sellaisena kuin se on muutettuna). Hyllyn toiselle puolelle – ”lastauspuolelle” – laitetaan tavarat kontin sisälle, ja painovoiman ja asennetun mekanismin ansiosta ne kuljetetaan alaspäin. Ne poistetaan toiselta puolelta first in, first out -periaatteen mukaisesti. Tämäntyyppinen varasto suunnitellaan alusta loppuun asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan, mikä tarkoittaa, että mitat on mukautettava. Tarpeidesi mukaan varasto voidaan tilata EX-versiona palavia aineita varten.
- Jätevarastot – on tärkeää muistaa, että vuodesta 2018 alkaen jätteiden suurin sallittu varastointiaika lyhenee kolmesta vuodesta yhteen vuoteen. Jätteen varastoinnissa on otettava huomioon jätteen fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet. Tietyt jäteluokat on luokiteltu vaarallisiksi, joten niihin sovelletaan tarkempia säännöksiä (esim. lääkinnällinen jäte, käytetyt paristot ja akut, elektroniikka, romuajoneuvojen osat, jätevesijäte, öljyt, asbestipitoinen jäte).
- Peroksidien varastointitilat – Puolassa orgaanisten peroksidien varastointia säännellään melko vanhanaikaisella teollisuus- ja kauppaministerin vuonna 1995 antamalla asetuksella, jota ei ole sen jälkeen muutettu. Täydellisen turvallisuuden takaamiseksi emme ainoastaan noudata tätä asetusta, vaan hyödynnämme myös asiantuntijatietämystämme ja kokemustamme ja otamme mallia Yhdysvaltojen ja Kanadan voimassa olevasta lainsäädännöstä.